Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vilenjaci u potrazi za vremenom, program Kampanje „I ja želim čitati!“ u Noći knjige

Noći knjige
23.04.2024.
u 10:42

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja) organizira se nacionalna manifestacija Noć knjige. Organizatori ovog projekta su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).

Financijski prate Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Ovogodišnja tema Noći knjige je „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“. Pokušava se pronaći na koje se načine kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost?

Nacionalna kampanja za osobe se teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ sudjelovala je u ovogodišnjoj Noći knjige svojim programom. Program je realiziran 22.4.2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u malom predvorju. Prisutne je pozdravila voditeljica Kampanje Željka Miščin, a u ime domaćina događanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice događanje je pozdravila Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica, izaslanica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof.dr.sc. Ivanke Stričević. Potom je goste pozdravila Anita Malkoč Bišćan, predsjednica HKD-ove Komisije organizatora Kampanje i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško. Uzvanicima i gostima s obratio i predstavnik Ministarstva kulture i medija državni tajnik dr.sc. Ivica Poljičak.

Organizator Kampanje Hrvatsko knjižničarsko društvo kreiralo je program koji obilježava 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J.R.R. Tolkiena. Program je nazvan „Vilenjaci u potrazi za vremenom“. Realizirana je radionica u kojoj su sudjelovali Mladi savjetnici Pravobraniteljice za djecu i učenici osnovne škole Poliklinike SUVAG. Mladi savjetnici, vilenjaci svojim vršnjacima poslali su poruku kako nisu sami, kako su tu za njih. Te koliko je važna inkluzija i uvažavanje djece s poteškoćama kao ravnopravnih sudionika u redovitom okruženju.

U stručnom dijelu programa sudjelovale su dr. sc. Ivona Makvić Salaj, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, Željka Butorac, prof. logoped. Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Trnje gostovale su Nataša Kranjčec, socijalni radnik i psiholog Tanja Markić. Marin Miletić predstavio je neurofeedback i koliko je koristan za djecu i odrasle s teškoćama učenja. U glazbenom djelu sudjelovali su Ivana Husar, pjevačica i skladateljica. pijanist Vitomir Ivanjek, dječji zbor Zagrebački anđeli®, zbor pjevača Prečko 55+ i Iblerovci 77+.

Događanje su podržali tvrtka Končar d.d., Umo neuro centar d.o.o. te medijski partneri Večernji list i HRT.

Kampanja „I ja želim čitati!“ kontinuirano informira i educira javnost o teškoćama čitanja i disleksiji te ju senzibilizira za ovu problematiku. Neinformiranost, ali i nepostojeća edukacija o disleksiji i teškoćama čitanja rezultiraju nerazumijevanjem najbliže okoline. Izostankom suradnje djece i roditelja, roditelja i nastavnika, djece i nastavnika, izostat će i kvalitetno odrastanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije